Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ IMCAS
Στα τέλη Ιανουαρίου, διεξήχθη στο Παρίσι το ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο αντιγήρανσης του 2019 (International Master Course of Antiaging ) (IMCAS 2019).
Οι εξελίξεις στον τομέα αυτόν, είναι καταιγιστικές….
Οι γνώσεις μας στους μηχανισμούς της γήρανσης και στις μεταβολές που συμβαίνουν με την πάροδο του χρόνου, ολοένα και αυξάνουν με αποτέλεσμα να βελτιώνουμε τιςτεχνικές μας που αν μη τι άλλο, αν δε γυρίζουν πίσω το ρολόι σίγουρα δίνουν μια εμφάνιση πιο φρέσκια, πιο χαλαρή και προσθέτουν ποιότητα στην ζωή μας. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η γήρανση, συνδυάζει μια σειρά από παράγοντες γονιδιακούς, περιβαλλοντικούς και ιδιοσυγκρασιακούς.
Οι κυριότεροι περιβαλλοντικοί επιβαρυντικοί παράγοντες σε ότι αφορά την γήρανση, είναι ο ήλιος (φωτογήρανση), το κάπνισμα,ο κακός και λίγος ύπνος και η κακή διατροφή. Η τελευταία, συνίσταται στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφών που περιέχουν ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι. Επίσης, θεωρείται ότι ο υποσιτισμός κατά περιόδους, δηλαδή το να καταναλώνει κανείς λιγότερες θερμίδες απ’ότι χρειάζεται, είναι καλύτερος από τον υπερσιτισμό και την παχυσαρκία, γιατί αυτά συνδέονται με αυξημένη χρόνια φλεγμονή του οργανισμού και οξειδωτικό stress και ελεύθερες ρίζες….
Στους ιδιοσυγκρασιακούς παράγοντες, περιλαμβάνονται στοιχεία που σχετίζονται με την ψυχολογία των ασθενών, τον χαρακτήρα και τα βιώματα τους…σίγουρα το χρόνιο άγχος και η κατάθλιψη συνδέονται με την ανάπτυξη φθοράς στον οργανισμό…..
Σε ότι αφορά τις μεθόδους ανάταξης της γήρανσης, διαθέτουμε πολλά πρόσθετα όπλα στην φαρέτρα μας όπως το PRP (Platelet Rich Plasma, δηλαδή πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια) το οποίο λαμβάνεται από το αίμα του ίδιου του ασθενή) που πλέον χάρη στους αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων που διαθέτει, εφαρμόζεται ευρύτατα στην ιατρική σε μια σειρά εφαρμογών. Στην δερματολογία, το χρησιμοποιούμε για να αναδομήσουμε το κολλαγόνο, να γδώσουμε μια λάμψη, να θεραπεύσουμε ή να απαλύνουμε τις ουλές και τις λεπτές ρυτίδες. Στα μαλλιά, χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει και να αναστρέψει, όλες τις μορφές της αλωπεκίας. Η μέθοδος είναι απλή και σχετικά ανώδυνη. Γίνεται είτε με την μορφή των ενέσεων είτε με dermapen είτε με microneedling. Xρησιμοποιείται επίσης και σε άλλες ενδείξεις όπως η επούλωση ελκών και άλλες δερματολογικές παθήσεις όπως ο σκληροατροφικός λειχήνας.
Για τα βλαστοκύτταρα για τα οποία η συζήτηση έχει φουντώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα δεδομένα είναι ακόμα ανεπαρκή για να τεκμηριώσουν αποτελεσματικότητα στην ανάπλαση του δέρματος και στην αλωπεκία. Υπάρχουν δημοσιεύσεις που υποστηρίζουν την χρήση των βλαστοκυττάρων με κάποια δεδομένα και άλλες που είναι αντίθετες.
Τα νήματα, συνεχίζουν να εξελίσσονται και η ζήτηση τους να αυξάνεται από τους ασθενείς, δεδομένης της ασφάλειας τους και της αποτελεσματικότητας τους. Επίσης, πέραν των εμφυτευμάτων υαλουρονικού οξέος και της βοτουλινικής πρωτείνης έχουν κυκλοφορήσει πολλά καινούργια εμφυτεύματα αλλά και συσκευές ανάπλασης του δέρματος.
Η φωτοδυναμική θεραπεία, (PDT), είναι μια διαρκώς αναπτυσσόμενη θεραπεία, που πέραν των βασικών της ενδείξεων στους καρκίνους του δέρματος, φαίνεται να έχει ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα και σε άλλες καταστάσεις και νοσήματα όπως η γήρανση, η φώτογήρανση, η ακμή, η ροδόχρους νόσος, η επούλωση ελκών και άλλα.
Πολλά ειπώθηκαν και για τα peelings όπως και για την μεσοθεραπεία που στα χέρια του δερματολόγου, αποτελούν πρόσθετα όπλα για την αντιμετώπιση της γήρανσης όσο και διάφορων δερματολογικών νοσημάτων, όπως η ακμή, η ροδόχρους νόσος, το μέλασμα, οι ραγάδες του σώματος, οι ουλές, και άλλα.
Μεγάλη σημασία, αποδόθηκε στη σχέση γιατρού-ασθενή, που προηγείται της εκτέλεσης της αισθητικής πράξης.
Ένας σωστά ενημερωμένος ασθενής για τον οποίο ο ιατρός έχει αφιερώσει χρόνο και έχει δείξει κατανόηση, είναι πιθανότερο να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις και τις προτάσεις του ιατρού καθώς και να μην είναι ιδιαίτερα επθετικός αν κάτι δε πάει καλά με τη θεραπεία. Επίσης, ο ιατρός δε θα πρέπει να υποκύπτει σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες του ασθενή και να του «κάνει τα χατίρια» παρά μόνο αν νομίζει και συμφωνεί ότι αυτό είναι το καλύτερο για τον ασθενή.