Δερματολογία
Comments Off
Θεραπεία ακμής με το μπλε φως (φωτοδυναμική θεραπεία)

Πρόκειται για μια μη επεμβατική διαδικασία που χρησιμοποιεί φως στην συχνότητα του μπλε φωτός (405-420 nm) για να εξουδετερώσει το βακτηρίδιο του P. acnes (προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής) που εμπλέκεται στην αιτιοπαθογένεια της. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά ή συμπληρωματικά με άλλες θεραπείες της ακμής και κυρίως απευθύνεται  σε ήπιες/μέτριες μορφές . Στις πιο βαριές, χρησιμοποιείται μόνο συνδυαστικά με άλλες θεραπείες τοπικές ή από το στόμα ή  επεμβατικές όπως καθαρισμός/πήλιγκ, δερμοααπόξεση και άλλα.

Ως φωτοδυναμική θεραπεία, ορίζεται μια φωτοχημική αντίδραση, κατά την οποία, η ενέργεια από κάποια πηγή φωτός, εν προκειμένω το μπλε φωτός, χρησιμοποιείται για να καταστρέψει  κάποιον ιστό με τη χρήση  ή χωρίς κάποιας φωτοευαισθητοποιού ουσίας, που αυξάνει την ευαισθησία του ιστού αυτού στην συγκεκριμένη πηγή φωτός. Στην συγκεκριμένη περίπτωση για την οποία αναφερόμαστε, (ακμή) ο ιστός-στόχος είναι το προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής. (P.acnes).

Η επίμονη ακμή, είναι δύσκολο να θεραπευθεί και έχει  κυρίως ψυχολογικές επιδράσεις και σημαντική επιβάρυνση  στην ποιότητα ζωής του ασθενή. Ασθενείς που έχουν λάβει  αντιβιοτικά για μεγάλο  χρονικό διάστημα, παρουσιάζουν μεγάλο  αριθμό βακτηριδίων στην ακμή όπως το προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής, ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος. Φυσικά, θα πρέπει  να τονιστεί ότι η ακμή, δεν είναι μια βακτηριακή λοίμωξη, αλλά τα βακτηρίδια αυτά, εμπλέκονται στην αιτιοπαθογένεια της φλεγμονής που συναντούμε στην ακμή μαζί με άλλους παράγοντες. (ορμονικούς, γενετικούς, περιβαλλοντικούς, σμηγματόρροια και άλλους). Το προπιονικό βακτηρίδιο (P.acnes) είναι εκείνο που απαντάται συχνότερα σε πιό βαριά περιστατικά.

Η δράση της φωτοδυναμικής θεραπείας στην ακμή, συνίσταται στο εξής: τα προπιονικά βακτηρίδια,  απελευθερώνουν κάποιες ουσίες που ονομάζονται πορφυρίνες. Αυτές,  είναι ουσίες, που απορροφούν ορισμένα μήκη κύματος φωτός, όπως το μπλε φως, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και όχι μόνον, που έχουν κυτταροτοξική για τα βακτήρια δράση, κάτι που οδηγεί στην καταστροφή τους. (βακτηριοκτόνος δράση). Κατά την θεραπεία της ακμής με μπλε φως, χρησιμοποιείται μπλε φως στενού φάσματος, υψηλής έντασης που απορροφάται από τις πορφυρίνες που παράγουν τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή και ιδιαίτερα το P. acnes. Φαίνεται πως η χρήση φωτοευαισθητοποιού ουσίας πριν από την ακτινοβόληση με το μπλε φως,  προσφέρει  μεγαλύτερα οφέλη  στη μείωση των  βλαβών, αλλά συνδέεται με πιο έντονη αντίδραση του τύπου της εφελκίδας. (κακάδι) . Η φωτοευαισθητοποιός αυτή ουσία, ονομάζεται αμινολεβουλενικκό οξύ. (ALA).   Η φωτοδυναμική θεραπεία, δεν έχει μόνο βακτηριοκτόνο δράση στην ακμή όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αλλά επιδρά και στους σμηγματογόνους αδένες τους οποίους καταστρέφει. Οι σμηγματογόνοι αδένες, είναι σχηματισμοί που υπάρχουν στο δέρμα μας και παράγουν το φυσικό λιπαντικό του ανθρώπινου σώματος που είναι το σμήγμα  υπό την επίδραση  των ορμονών του φύλου και όχι μόνον. Επίσης, οι ορμόνες του stress ¨μαστιγώνουν» τους σμηγματογόνους αδένες να παράγουν περισσότερο σμήγμα. Το σμήγμα,  προωθείται στην επιφάνεια του δέρματος μέσω καναλιών. Όταν έχουμε υπερπαραγωγή σμήγματος όπως συμβαίνει στην ακμή, αυτοί οι πόροι βουλώνουν και έτσι δημιουργούνται μικρές κύστεις  που λειτουργούν σαν υπόστρωμα φλεγμονής, υπέρμετρης ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού και συσσώρευσης μικροβίων  όπως συμβαίνει στην ακμή. Η φωτοδυναμική θεραπεία με ή χωρίς την χρήση φωτοευαισθητοποιούς ουσίας, (αμινολεβουλενικό οξύ), μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλα τα είδη της ακμής και για όλες τις περιοχές με ακμή. Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί  για θυλακίτιδα,  ροδόχρου νόσο και για μείωση της σμηγματόρροιας δηλαδή της αυξημένης παραγωγής σμήγματος.

Η φωτοδυναμική θεραπεία, γίνεται  ως εξής: τοποθετείται μια μάσκα στο πρόσωπο του ασθενή, ή ειδικοί προσαρμοστές αν η ακμή είναι  στο σώμα και στην συνέχεια εκπέμπεται μπλε φως για 15 λεπτά. Συνήθως, απαιτούνται δύο συνεδρίες την εβδομάδα για 4 εβδομάδες.

Αν τοποθετηθεί η φωτοευαισθητοποιός ουσία (αμινολεβουλενικό οξύ), αυτό γίνεται 30 λεπτά πριν την ακτινοβόληση με την μπλε λάμπα και σε αυτήν την περίπτωση, ο χρόνος έκθεσης στο μπλε φως, μειώνεται στα 8 λεπτά. Οι συνεδρίες σε αυτήν την περίπτωση, απέχουν μεταξύ τους δύο εβδομάδες. Ο αριθμός των συνεδριών, είναι συνάρτηση της σοβαρότητας της ακμής και της βελτίωσης της. Πάντως γενικότερα, όλες οι μελέτες δείχνουν  πως ο συνδυασμός του μπλε φωτός με την φωτοευαισθητοποιό ουσία, (αμινολεβουλενικό οξύ), έχει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το αν χρησιμοποιηθεί  το μπλε φως μόνο του.

Από πλευράς παρενεργειών, μπορεί να παρατηρηθεί προσωρινό ερύθημα και πρήξιμο. Συνήθως είναι καλά ανεκτή θεραπεία αν και σε κάποιες περιπτώσεις, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιηθεί και η  φωτοευαισθητοποιός ουσία, μπορεί να παρατηρηθεί ήπιο αίσθημα καύσου ή νυγμού κατά την διάρκεια της θεραπείας. Καλό είναι να αποφεύγεται  ο ήλιος τις πρώτες μέρες μετά την συνεδρία.

Συμπερασματικά, το μπλε φως,αποτελεί μια καλή εναλλακτική και  συμπληρωματική αγωγή για την μέτρια προς βαριά ακμή σε άτομα που έχουν δοκιμάσει ανεπιτυχώς τις πιο δυνατές αγωγές (αντιβιώσεις, ισοτρετινοϊνη, ορμονικά σκευάσματα) ή έχουν κουραστεί από τις χρόνιες αγωγές ή δεν μπορούν να τις πάρουν λόγω αντενδείξεων.

X