Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας που είναι την Τρίτη 8 Μαρτίου του 2022, θα θέλαμε να ευχηθούμε στις γυναίκες όλου του κόσμου, χρόνια πολλά και καλά με υγεία και ευτυχία.

Η σχέση δερματολόγου και γυναίκας είναι πολύ στενή. Ξεκινάει από την εφηβική ηλικία όπου πολλά κορίτσια έρχονται να λύσουν το πρόβλημα της ακμής και φτάνει μέχρι τα βαθιά γεράματα, όπου ο δερματολόγος αναλαμβάνει να βελτιώσει την ποιότητα ζωής μέσα από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναστροφή των σημαδιών της γήρανσης και της φωτογήρανσης, καθώς και την βελτίωση της ενυδάτωσης του συνήθως ξηρού και αφυδατωμένου δέρματος της ηλικιωμένης γυναίκας που της προκαλεί κνησμό γενικευμένο ή εντοπισμένο φυσικά σε συνδυασμό με ψυχολογικούς παράγοντες που συναντάμε στην ηλικία αυτή όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Δεν είναι υπερβολή να αναφέρει κανείς ότι η πλειοψηφία των ασθενών που έρχονται στο δερματολογικό ιατρείο, είναι γυναίκες κάθε ηλικίας, ίσως γιατί παίζει σημαντικό ρόλο ο ορμονικός παράγοντας που είναι πιο έντονος στις γυναίκες και που αντανακλά στην κατάσταση του δέρματος και επηρεάζει ή κάνει πιο έντονη και επίμονη την κλινική εικόνα πολλών δερματολογικών προβλημάτων όπως η ακμή, η τριχόπτωση, οι πανάδες και άλλα. Επίσης επειδή και το άγχος επηρεάζει τα δερματολογικά νοσήματα σε μεγάλο βαθμό και όχι μόνον αυτά και ιδιαίτερα μια κατηγορία που λέγονται αυτοάνοσα, ( ψωρίαση, λειχήνας, λύκος, λεύκη, κνίδωση), είναι λογικό να επιδρά περισσότερο στο γυναικείο φύλο μιας και λόγω της πρωτεύουσας θέσης τους στην οικογένεια αφού μεγαλώνουν τα παιδιά αλλά πλέον και στην κοινωνία, έχουν περισσότερες ευθύνες και ψυχολογικό βάρος κάτι που τους προκαλεί stress. Επίσης, οι γυναίκες είναι γενικότερα από την φύση τους πιο παρατηρητικές σε σχέση με τους άντρες και πιο ευαισθητοποιημένες σε θέματα υγείας. Έτσι και η παραμικρή αλλαγή στο σώμα τους όπως για παράδειγμα στο μέγεθος ή στο χρώμα κάποιου σπίλου θα τις κινητοποιήσει για να επισκεφτούν τον δερματολόγο τους. Επίσης, συχνά λόγω της ενασχόλησης τους με τις δουλειές του σπιτιού ή τα μωρά ή τα μικρά παιδιά έρχονται σε επαφή με νερά και διαβρωτικούς παράγοντες για τα χέρια τους και τους προκαλείται έκζεμα. Επίσης, ενδιαφέρονται περισσότερο για την εμφάνιση τους και το τι μπορούν να κάνουν για να την βελτιώσουν, δηλαδή να αποκτήσουν μια πιο νεανική, ανανεωμένη, ενυδατωμένη, λαμπερή επιδερμίδα ίσως γιατί πλέον, οι επιταγές της κοινωνίας το απαιτούν ή και γιατί η εμφάνιση έχει κομβική σημασία σε μια σειρά από τομείς και δραστηριότητες, από τα social media μέχρι τις διάφορες εκπομπές στην τηλεόραση.

Ο δερματολόγος, έχει πλέον στα χέρια του τις πιο σύγχρονες θεραπείες αντιμετώπισης των χρόνιων νοσημάτων που ταλαιπωρούν την γυναίκα όπως ακμή, τριχόπτωση και αλωπεκία, ψωρίαση, λεύκη ενώ μπορεί χάρη στην επεμβατική δερματολογία (αφαίρεση σπίλων, κύστεων, θηλωμάτων) και την αισθητική δερματολογία (πήλιγκς, PRP, αποτρίχωση, καθαρισμός προσώπου, μεσοθεραπεία, BOTOX, υαλουρονικό, νήματα, λιποαναρρόφηση) να βελτιώσει τόσο την υγεία όσο και την εμφάνιση του δέρματος. Επίσης, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι πλέον συχνά και στις γυναίκες και ο δερματολόγος/αφροδισιολόγος, είναι εκεί για να συζητήσει, να καθησυχάσει και να θεραπεύσει από την δυσάρεστη αυτή κατάσταση για την γυναίκα και τον σύντροφο της.

Συμπερασματικά, η σχέση δερματολόγου/αφροδισιολόγου-γυναίκας είναι πολυεπίπεδη και αμφίδρομη καθώς ο γυναικείος πληθυσμός αποτελεί την πλειοψηφία των ασθενών ενός μέσου δερματολογικού ιατρείου και εκείνος είναι αυτός που μπορεί με τα σύγχρονα μέσα που διαθέτει να προσφέρει λύσεις σε μια πλειάδα προβλημάτων και νοσημάτων που αυτές έχουν ώστε να βελτιώσουν την ζωή τους τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό και αισθητικό επίπεδο.