Δερματολογία
Comments Off
Μυκητίαση

ΜΥΚΗΤΕΣ ΟΙ ΑΠΡΟΣΚΛΗΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Το καλοκαίρι επιτέλους έφτασε….και τι καλοκαίρι! Καλοκαίρι που διαδέχεται την καραντίνα! Όλοι διψάμε να βγούμε έξω, να έρθουμε σε επαφή με την φύση, να αθληθούμε….

Εν τούτοις ο κορωνοϊός δεν είναι ο μόνος εχθρός που παραμονεύει…υπάρχει και ένας άλλος παλαιότερος και πολύ πιο συχνός….πρόκειται για τους μύκητες….

Οι μύκητες είναι πανταχού παρόντες στο περιβάλλον. Βρίσκονται στο έδαφος, στην άμμο, στα ζώα, στον οργανισμό μας…τις περισσότερες φορές συμβιώνουν αρμονικά μαζί μας και δεν υπάρχει πρόβλημα…..κάποιες φορές όμως πολλαπλασιάζονται και δημιουργούν δερματικά εξανθήματα που ταλαιπωρούν τον άνθρωπο…ευνοούνται πολύ από την υγρασία και την ζέστη για αυτό και είναι συχνότερες το καλοκαίρι.

Οι πιο συνηθισμένες μυκητιάσεις είναι εκείνες των άκρων και κυρίως του ποδιού όπου έχουμε πολύ συχνά την μυκητίαση των μεσοδακτυλίων πτυχών (ανάμεσα στα δάκτυλα) όπου το δέρμα εμφανίζεται σαν σκασμένο και διαβρωμένο. Ευνοείται από τα κλειστά παπούτσια και τις χοντρές κάλτσες, ιδιαίτερα σε αθλούμενους κατά τους θερινούς μήνες. Επίσης είναι εύκολο να εμφανιστεί σε άτομα που περπατούν ξυπόλητα. Είναι σημαντικό το σχολαστικό στέγνωμα μετά το μπάνιο. Αντιμετωπίζεται με αντιμυκητιασικά σπρέϋ,αλοιφές και πούδρες που χρησιμοποιούνται τοπικά ενώ σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν και χάπια. Επίσης, συχνή είναι η προσβολή των νυχιών των ποδιών και ιδιαίτερα των μεγάλων από μύκητες που προκαλούν αντιαισθητική πάχυνση και δυσμορφία των νυχιών. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να δημιουργηθεί και είσφρυση όνυχα δηλαδή να μπει το νύχι μέσα στο κρέας κάτι που συνοδεύεται από πόνο και έξοδο πύου. Η θεραπεία της ονυχομυκητίασης των ποδιών δεν είναι εύκολη και απαιτεί πολλές φορές συνδυασμό τοπικής θεραπείας με αλοιφές και λάκες (υγρά με πινελάκια) και αντιμυκητιασικών χαπιών. Επειδή η θεραπεία ακολουθεί τον ρυθμό ανάπτυξης του όνυχα, μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 12 μήνες (κατά μέσον όρο κρατά 6 μήνες). Σε κάποιες περιπτώσεις που ο ασθενής λαμβάνει πολλά άλλα χάπια ή δεν επιθυμεί να πάρει θεραπεία από το στόμα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει και η λύση του λέιζερ που σε κάποιες περιπτώσεις έχει καλά αποτελέσματα…

Μια άλλη ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή για μυκητιάσεις, είναι τα γεννητικά όργανα και η περιγεννητική περιοχή και ιδιαίτερα τα σκέλια (μηρογενετικές πτυχές).

Στα γεννητικά όργανα, αυτό που ευνοεί πολύ την εμφάνιση του μύκητα, είναι η υγρασία που αναπτύσσεται και ιδιαίτερα στον κόλπο των γυναικών. Ο συνηθέστερος τύπος μύκητα της περιοχής, είναι η CANDIDA. Η εμφάνιση κοκκινίλων στην ευαίσθητη περιοχή με ή χωρίς απολέπιση, η παρουσία πηχτών υγρών σαν βλέννα από τον κόλπο και ο κνησμός, είναι μερικά από τα συμπτώματα της μυκητίασης. Η αιτία είναι κυρίως αλλά όχι μόνον η σεξουαλική επαφή. Πολλές φορές, φαίνεται ότι οι μυκητιάσεις των γεννητικών οργάνων και ιδιαίτερα όταν αυτές υποτροπιάζουν συχνά παρά την θεραπεία, να σχετίζονται με μια αρχόμενη τάση ανάπτυξης σαχάρου και είναι σαν προειδοποιητικό καμπανάκι οπότε πάντα χρειάζεται κάτι τέτοιο να ελεγχθεί εφ’όσον ο ασθενής μας ενημερώνει από το ιστορικό ότι αναπτύσσει συχνά μυκητιάσεις….άλλες αιτίες για μυκητιάσεις της περιοχής, είναι η λήψη αντιβιοτικών, η κακή υγιεινή, η χρήση ακατάλληλων αντισηπτικών, το πλημμελές στέγνωμα κ.ά. Επίσης, ιδιαίτερα στα σκέλια θα δούμε μια μυκητίαση που οφείλεται σε έναν άλλο μύκητα που ονομάζεται δερματόφυτο. Είναι συχνή σε αθλητές, άτομα που ιδρώνουν ή φορούν εφαρμοστά παντελόνια, σόρτς ή εσώρουχα ή μένουν ιδρωμένα για πολύ ώρα. Άλλες ομάδες ασθενών που αναπτύσσουν συχνά μυκητιάσεις και ιδιαίτερα σε αυτή την περιοχή είναι οι παχύσαρκοι λόγω της ζέστης και υγρασίας που εγκλωβίζεται….

Ένα άλλο είδος μύκητα που κυρίως αναπτύσσεται στην πλάτη, στο στήθος και στην κοιλιά, είναι η ποικιλόχρους πιτυρίαση. Οφείλεται σε ένα μύκητα που τρέφεται από τα λιπαρά οξέα του δέρματος, το pityrosporum ovale. Συμβιώνει μαζί μας αρμονικά αλλά όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα υποχωρήσει όπως για παράδειγμα ύστερα από μία έντονη στεναχώρια, αναπτύσσεται και δημιουργεί το εξάνθημα. Εκδηλώνεται με την μορφή κηλίδων διαφόρων χρωμάτων (ερυθρό, λευκό, καφέ) εξ’ου και η ονομασία ποικιλόχρους ενώ αν αυτές οι κηλίδες ξυστούν με την βοήθεια παραδείγματος χάρη ενός γλωσσοπίεστρου, αφήνουν μια λεπτή απολέπιση σαν ροκανίδι εξ’ου και το όνομα «πιτυρίαση». Φαίνεται περισσότερο μετά το καλοκαίρι καθώς, όπως μαυρίζει το δέρμα οι κηλίδες αυτές παραμένουν χωρίς χρώμα. Θεραπεύεται με την βοήθεια ειδικών αντιμυκητιασικών σαμπουάν, σπρέυ ή και χαπιών σε πιο επίμονες περιπτώσεις, αλλά δυστυχώς παρουσίαζει τάση υποτροπής.

Μια άλλη κατηγορία μυκητιάσεων είναι οι μυκητιάσεις του σώματος που οφείλονται στους μύκητες που λέγονται δερματοόφυτα. Εκδηλώνεται με την μορφή στρογγυλών κυκλικών πλακών που έχουν τάση για ίαση στο κέντρο και περιφερική επέκταση ενώ παρουσιάζουν και απολέπιση στην περιφέρεια τους. Το συνηθέστερο αίτιιο , είναι η επαφή με κατοικίδια ζώα που έχουν τον μύκητα για αυτό αν κάποιος έχει κατοικίδιο που «μαδάει» καλό είναι να συμβουλεύεται τον κτηνίατρο. Οφείλονται επίσης στα δερματόφυτα. Η θεραπεία όπως και στις άλλες περιπτώσεις περιλαμβάνει την τοπική θεραπεία με την μορφή αλοιφών στις ήπιες περιπτώσεις και με την μορφή χαπιών μόνων ή σε συνδυασμό με τις αλοιφές στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Τέλος, μια υποκατηγορία μυκητιάσεων, είναι εκείνες των ειδικών εντοπίσεων όπως στο τριχωτό της κεφαλής, στις μασχάλες ή κάτω από τους μαστούς που ευνοούνται από τοπικές συνθήκες συνδυασμού ζέστης, υγρασίας και κακής υγιεινής.

Συμπερασματικά, οι μύκητες είναι παντού στο περιβάλλον μας και θέλει ιδιαίτερη προσοχή για να μην τους κολλήσουμε και να τηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής.

X