Αισθητική
Comments Off
Νήματα
Θεραπείες ανανέωσης, ανάπλασης, σύσφιξης και ανόρθωσης (lifting) του προσώπου και του σώματος με την βοήθεια των νημάτων

Τα χαρακτηριστικά της γήρανσης του προσώπου είναι τα ακόλουθα:

 • η ελάττωση και η ατροφία του υποδόριου λίπους
 • η ατροφία της επιδερμίδας και του χορίου.
 • η απώλεια του όγκου του υποδέρματος.
 • η πτώση των βλεφάρων και των ζυγωματικών.
 • οι ρυτίδες στο πρόσωπο (ρινοπαρειακές, μέτωπο, μεσόφρυο).

Τα βιοαπορροφήσιμα νήματα για το πρόσωπο και το σώμα, αποτελούν μια καινοτόμο και ασφαλή μέθοδο για την καταπολέμηση της χαλάρωσης και για την ανόρθωση περιοχών του προσώπου και του σώματος, χωρίς χειρουργική επέμβαση. (non surgical lift)
Δεν πρόκειται για υποκατάσταση του χειρουργικού lifting, αλλά είναι μια πολύ καλή εναλλακτική μέθοδος για άτομα με ήπια χαλάρωση ή με σημαντική χαλάρωση πτώση, τα οποία δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Τα νήματα PDO (πολυδοξανόνη) αποτελούνται από 100% βιοαπορροφήσιμο υλικό (απορροφώνται πλήρως σε 8-12 μήνες). Υδρολύονται και διασπώνται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό.

Τα PDO νήματα, είτε σχηματίζουν ένα ενισχυμένο εσωτερικό υποστηρικτικό πλέγμα που υποστηρίζει τους ιστούς του σώματος και του προσώπου με απόλυτα φυσικό τρόπο, είτε ενεργούν με άμεση έλξη για ανόρθωση.

Ο τρόπος εφαρμογής των νημάτων γίνεται με τη χρήση ειδικών βελόνων. Πρόκειται για πολύ λεπτές κοίλες βελόνες, όπου το νήμα εισάγεται στον αυλό τους και το ελεύθερο τμήμα του εξέρχεται από το μεταλλικό οξύαιχμο άκρο τους και στηρίζεται στην εξωτερική τους επιφάνεια. Η βελόνα, είναι κατασκευασμένη από ειδικό ατσάλι ώστε να είναι εύκαμπτη αλλά να μη σπάει και έχει ειδικό επίστρωμα από σιλικόνη. Το αποστειρωμένο νήμα ενίεται με τη βελόνα η οποία στη συνέχεια αφαιρείται πολύ εύκολα προς τα πίσω αφήνοντας το νήμα παράλληλα κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Στα νήματα που δημιουργούν ενισχυμένο υποστηρικτικό εσωτερικό πλέγμα ανήκουν τα μονόκλωνα PDO (monofilament PDO) και τα πιο ισχυρά, σπειροειδή PDO (PDO srcrew). Στα νήματα που ενεργούν με άμεση έλξη για ανόρθωση, ανήκουν τα αγκιστροειδή PDO (PDO COG). H θεραπεία κρατάει 30 με 45 λεπτά και γίνεται με τοπική αναισθησία με την εφαρμογή τοπικά, είτε κρέμας λιδοκαΊνης είτε με ένεση τοπικά, λιδοκαίνης. Πάντως αν ο ασθενής μπορεί να αντέξει τον πόνο καλύτερα να μη μπει καθόλου αναισθησία, γιατί αυτή προκαλεί μείωση της φλεγμονής, πράγμα που δεν θέλουμε καθώς μέσω της φλεγμονής θα δημιουργηθεί η διαδικασία επούλωσης και ίνωσης και κτισίματος του νέου κολλαγόνου.

Ο μηχανισμός δράσης των νημάτων, είναι ο ακόλουθος:

 • ο οργανισμός εκλαμβάνει το νήμα ως ξένο σώμα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται γύρω από αυτό μία αντίδραση ξένου σώματος δηλαδή ένα «περιχαράκωμα» του νήματος. Ο εγκλωβισμός του νήματος προέρχεται από τη δημουργία γύρω από αυτό, ενός φυσικού πλέγματος από ελαστικές ίνες και κολλαγόνου. Αυτή η διαδικασία, γίνεται σταδιακά κάτι που εξηγεί και το σταδιακά αυξανόμενο αποτέλεσμα της θεραπείας. (το μέγιστο αποτέλεσμα της είναι στους 6 μήνες ύστερα από την αγωγή, διότι η αποτελεματικότητα της θεραπείας είναι άμεσα συνδεδεμένη με το κτίσιμο του νέου κολλαγόνου).
 • Επίσης, αυτό εξηγεί και το ότι το αποτέλεσμα διαρκεί επι μακρόν. (1-1,5 έτος περίπου, αναλόγως με τον τύπο νημάτων που χρησιμοποιούνται). Μία ιδέα για το τελικό αποτέλεσμα, αποκτά ο ασθενής, αμέσως μετά την θεραπεία καθώς επέρχεται μια εντυπωσιακή άμεση βελτίωση, που οφείλεται στο τρύπημα από τις βελόνες, και το συνακόλουθο οίδημα που δημιουργείται (needling effect). Aυτό το αποτέλεσμα σιγά σιγά χάνεται, διότι το προσωρινό οίδημα που δημιουργείται από τα τσιμπήματα σταδιακά υποχωρεί, για να αρχίσει πλέον να φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα ύστερα από το κτίσιμο του κολλαγόνου και της ελαστίνης γύρω από το διασπασμένο από τον οργανισμό, ράμμα. Κατά συνέπεια, γίνεται αντιληπτό πως τα αποτελέσματα της θεραπείας διαρκούν πολύ περισσότερο από τον χρόνο βιοδιάσπασης των νημάτων που βάζουμε, εξαιτίας της σύνθεσης της «θήκης» των κολλαγόνων και των ελαστικών ινών που περιβάλλουν τα PDO νήματα.

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες που μπορούν να συνδυαστούν με τα νήματα και αυτές ενισχύουν και παρατείνουν την αποτελεσματικότητα και την δράση τους. Η αυτόλογη μεσοθεραπεία (PRP:Platelet Rich Plasma, δηλαδή αιμοπετάλια πλούσια σε αυξητικούς παράγοντες) είναι ίσως η πλέον κατάλληλη για να ενισχύσει και να συμπληρώσει την θεραπεία με τα νήματα. Πρόκειται για την απομόνωση από το αίμα του ασθενούς που λαμβάνεται με μια διαδικασία αντίστοιχη της αιμοληψίας, των αιμοπεταλίων που είναι κύτταρα που βρίσκονται μέσα στο αίμα και είναι υπεύθυνα για την πήξη του και στη συνέχεια, η ενεργοποίηση αυτών, με την προσθήκη μιας ουσίας κάτι που τα διεγείρει στο να παράγουν αυξητικούς παράγοντες που έχουν σαν αποτέλεσμα να διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστικών ινών και κατά συνέπεια, να αυξήσουν την ποσότητα και την ποιότητα τόσο του κολλαγόνου όσο και των ελαστικών ινών που κτίζονται γύρω από το ράμμα όσο και την μακροβιότητα τους. Η εφαρμογή του διαλύματος των αυξητικών παραγόντων, (PRP) γίνεται αμέσως μετά την εισαγωγή του νήματος, με την έκχυση να γίνεται μέσω του οδηγού του νήματος.

Άλλες θεραπείες που μπορούν να συνδυαστούν με τα νήματα, είναι το ‘’microneedling” , το fractional (κλασματικό) laser, η δερμοαπόξεση, το χημικό peeling, η ενέσιμη μεσοθεραπεία, το υαλουρονικό οξύ, το BOTOX, οι θεραπείες φωτοανάπλασης (μετά από 15 μέρες από τα νήματα) και άλλες. Γενικά και εδώ, όπως συμβαίνει με όλες τις θεραπείες αντιγήρανσης και ανανέωσης, ισχύει ο κανόνας που λέει ότι ο συνδυασμός των θεραπειών, εγγυάται καλύτερο και φυσικά πιο μακροχρόνιο αποτέλεσμα από τη μεμονωμένη θεραπεία με μία τεχνική.

Οι 3 τύποι νημάτων που προαναφέρθηκαν μπορούν να συνδυαστούν στην ίδια εφαρμογή, αναλόγως της εμπειρίας του κάθε ιατρού και της ανάγκης της κάθε θεραπείας, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Ειδικά σε περιοχές του σώματος όπως είναι οι γλουτοί και το στήθος, τα COQ (αγκιστροειδή νήματα PDO) προσφέρουν άμεση έλξη και είναι μια καλή επιλογή για την ανόρθωση των παραπάνω περιοχών. Η θεραπεία, μπορεί να επαναληφθεί με εισαγωγή επιπλέον νημάτων στην ίδια περιοχή για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα ή τοποθέτηση νημάτων σε άλλη περιοχή του σώματος, όποτε το θελήσουν ο ιατρός και ο ασθενής, χωρίς χρονικό περιορισμό.

Πρόκειται για απολύτως ασφαλή θεραπεία με ελάχιστες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Αμέσως μετά τη θεραπεία, υπάρχει ήπιος ερεθισμός στο σημείο εισόδου των νημάτων. Κατά την εφαρμογή, μπορεί να δημιουργηθούν αιματώματα και εκχυμώσεις που υποχωρούν σε λίγες μέρες. Σε αυτή την περίπτωση, εφαρμόζουμε ψύξη με πάγο αμέσως μετά την εφαρμογή και τις επόμενες ημέρες, εφαρμόζουμε κρέμα με άρνικα. Υπάρχουν επίσης χάπια με άρνικα που ο ασθενής μπορεί να πάρει λίγες μέρες πριν και λίγες μέρες μετά από την επέμβαση. Σε μερικές περιπτώσεις, ιδιαίτερα όταν το ράμμα είναι μεγαλύτερο, ο/η ασθενής μπορεί να αισθάνεται ένα τράβηγμα για 9-10 μέρες και να βλέπει ή να ψηλαφά το ράμμα κάτω από το δέρμα για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Ποιοί είναι όμως οι ιδανικοί υποψήφιοι για θεραπεία μη χειρουργικού lifting με τα νήματα PDO;

 • ηλικία μεταξύ 35-60 ετών.
 • ύστερα από έντονη δίαιτα και απώλεια βάρους.
 • μετά από εγκυμοσύνη.
 • περιπτώσεις ελάστωσης και χαλάρωσης.
 • φωτογηρασμένο δέρμα.
 • λεπτό εκ κατασκευής δέρμα. (διάφανο)

Σε ποιές περιοχές εφαρμόζονται;

 • στο πρόσωπο και κυρίως στο οβάλ του προσώπου για την τόνωση τόσο των ζυγωματικών όσο και την θεραπεία των ρυτίδων όπως και για την διόρθωση του περιγράμματος του προσώπου. (lifting effect). Συγκεκριμένα, οι ρυτίδες στις οποίες εφαρμόζονται περισσότερο τα νήματα είναι το «πόδι της χήνας», οι ρυτίδες κάτω από το μάτι, οι παρειές (μάγουλα), οι ρινοπαρειακές γραμμές (δηλαδή οι ρυτίδες που είναι στα πλάγια της μύτης), η γραμμή της γνάθου, ο λαιμός, το μέτωπο, το μεσόφρυο και επίσης χρησιμοποιούνται για την ανύψωση των φρυδιών.
 • στο σώμα, εφαρμόζονται στα μπράτσα για την βελτίωση της χαλάρωσης.
 • στην κοιλιακή χώρα, για στήριξη σε περιπτώσεις χαλάρωσης. (π.χ. ύστερα από λιποαναρρόφηση).
 • στους γλουτούς, για ανόρθωση και σύσφιξη.
 • στο εσωτερικό των μηρών για σύσφιξη.
 • στο στήθος, για στήριξη και ανόρθωση.

Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας, είναι ο σύντομος χρόνος που διαρκεί, (20 με 40 λεπτά), η άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, η ασφάλεια της και η αποτελεσματικότητα της. Επίσης δεν απαιτείται αναισθησία, αν και αν ο/η ασθενής το επιθυμεί, μπορεί να γίνει χωρίς κανένα πρόβλημα.

Συμπερασματικά, πρόκειται για μια εύκολη, απλή, ασφαλής θεραπεία που υπό προϋποθέσεις μπορεί να δώσει ένα σημαντικό αποτέλεσμα σε ότι αφορά την ανανέωση και την αντιγήρανση του προσώπου και του σώματος.

X