ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Πράγματα που μας ρωτάτε συχνά.
Υπάρχει θεραπεία για την κυτταρίτιδα;
Σίγουρα θα πρέπει να καταργήσετε το τσιμπολόγημα, να αποφεύγετε τα αλλαντικά, τα γλυκά και τα ζαχαρώδη ποτά. Προσπαθήστε να τρώτε καλύτερα: απ’ όλα, αλλά ικανοποιητικές ποσότητες. Είναι απαραίτητο να εξισορροπήσετε τα γεύματα σας από το πρωί έως το βράδυ και να πίνετε αρκετό νερό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Αφήστε το αυτοκίνητό σας και περπατείστε λίγο περισσότερο, ανεβείτε τα σκαλιά με τα πόδια, κολυμπήστε. Αποφεύγετε τα ψηλά τακούνια, τη θέρμανση στο δάπεδο και την ορθοστασία, γιατί όλα αυτά προκαλούν κυκλοφοριακές διαταραχές. Τέλος, η φυσική άσκηση παραμένει σημαντική για να διατηρήσετε ή να ξαναβρείτε την “καλή σας φόρμα”. Ο ιατρός σας, φυσικά, μπορεί να σας βοηθήσει στη δημιουργία ενός προγράμματος ανάκαμψης, αλλά θα πρέπει και εσείς από την μεριά σας να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια. Έχτε την εντύπωση ότι είστε πρησμένη, ότι κατακρατείτε όλο το νερό που πίνετε, μιλήστε γι’ αυτά στον ιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Ίσως και ο οργανισμός σας να έχει ανάγκη από μια ειδική αγωγή για να επιταχύνει τις λειτουργίες κατανάλωσης του λίπους.
Να τα σπάσω ή να μην τα σπάσω τα σπυράκια;
Τα χέρια μακριά. Θα το έχετε ξανακούσει. Ποτέ μην πιέζετε ή σπάτε τα σπυράκια σας. Αυτό επεκτείνει τη φλεγμονή, αυξάνει το πρήξιμο και την ερυθρότητα και προξενεί βλάβη στους ευαίσθητους ιστούς κάτω από το δέρμα σας. Γνωρίζω τι σκέπτεστε. Ο Δερματολόγος σας χρησιμοποιεί ένα εργαλείο, που ονομάζεται εξαγωγέας των φαγεσώρων, για να αφαιρέσει τους φαγέσωρες, επομένως, αντί γιατί να μην μπορείτε να το πειράζετε κι εσείς; Σε αντίθεση με τα δάκτυλά σας ή οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιήσετε, ο εξαγωγέας φαγεσώρων λειτουργεί με ασφάλεια και καθαριότητα.
Τί είναι η ονυχομυκητίαση;
Η ονυχομυκητίαση είναι μια μόλυνση των νυχιών οφειλόμενη σε μύκητες. Η μόλυνση αυτή κάνει τα νύχια παχιά, εύθρυπτα και αλλάζει το χρώμα τους σε κιτρινωπό ή σκούρο. Η μόλυνση αρχίζει όταν οι μύκητες εισχωρήσουν κάτω από το νύχι όπου και πολλαπλασιάζονται.
Οι μύκητες που βασικά προκαλούν αυτή τη μόλυνση λέγονται δερματόφυτα και δεν φαίνονται με γυμνό μάτι.
Η ονυχομυκητίαση είναι μεταδοτική;
Ναι. Επειδή είναι μόλυνση, μπορεί να μεταδοθεί από έναν άνθρωπο σε άλλον ή να εξαπλωθεί από ένα νύχι σε άλλο. Κάτι τόσο συνηθισμένο όσο οι λίμες των νυχιών μπορεί να μεταφέρουν το μύκητα από ένα μολυσμένο νύχι στα άλλα που είναι υγιή.
Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να ζητήσουμε τη συμβουλή του γιατρού μόλις αντιληφθούμε ότι μπορεί να έχουμε ονυχομυκητίαση.
Πώς αρχίζει η ονυχομυκητίαση;
Τα δερματόφυτα, ένα είδος μυκήτων, είναι η βασική αιτία που προκαλεί ονυχομυκητίαση. Μεταδίδονται από πολλά συνηθισμένα μέρη όπως: γύρω από πισίνες, στα ντους, στην αμμουδιά ακόμη και στον κήπο. Είναι επίσης πιθανό να μολυνθούμε από τους μύκητες αν χρησιμοποιήσουμε στα νύχια των χεριών και των ποδιών μας μη αποστειρωμένα εργαλεία, τα οποία έχουν προηγουμένως χρησιμοποιηθεί από κάποιον άλλον που έχει τη μόλυνση.
Τις περισσότερες φορές η μόλυνση αρχίζει όταν τα δερματόφυτα εισχωρούν κάτω από το νύχι μετά από έναν τραυματισμό αν για παράδειγμα πέσει ένα βαρύ αντικείμενο στο πόδι μας, σκοντάψουμε κάπου ή κόψουμε τα νύχια μας πολύ κοντά. Η ονυχομυκητίαση δεν σχετίζεται ιδιαίτερα με την προσωπική υγιεινή. Πολύ απλά πράγματα, όπως ένα χτύπημα στο νύχι ή τα στενά παπούτσια, μπορεί να αδυνατίσουν το νύχι και να εκθέσουν την κοίτη του στη μόλυνση.
Πως να φροντίσω τα νύχια μου;
- Μη χρησιμοποιείτε βερνίκι νυχιών σε νύχια που μπορεί να έχουν μολυνθεί
- Μη μοιράζεστε με άλλους παπούτσια, νυχοκόπτες ή λίμες.
- Αερίζετε τα παπούτσια σας τακτικά και χρησιμοποιείτε καθημερινά κάποιο αντιμυκητιασικό ή ταλκ.
- Αλλάζετε καθημερινά κάλτσες
- Αποφεύγετε τα πολύ στενά παπούτσια και τις πολύ στενές κάλτσες.
- Αποφεύγετε τις συνθετικές κάλτσες και τα αθλητικά παπούτσια. Το καλοκαίρι προτιμάτε τα ανοιχτά παπούτσια
- Φοράτε σαγιονάρες στην παραλία, στις δημόσιες πισίνες ή στα ντους.
- Θεραπεύετε τη μυκητίαση των νυχιών, του δέρματος ή όποια άλλη λοίμωξη των ποδιών υπάρχει.
- Χρησιμοποιείτε αποστειρωμένα εργαλεία για μανικιούρ και πεντικιούρ.
- Ελέγχετε τακτικά τα νύχια σας και αναφέρετε στο δερματολόγο σας οποιοδήποτε πρόβλημα διαπιστώσετε
Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το ατοπικό έκζεμα;
- Τα μαλλακτικά αποτελούν βασικό μέρος της θεραπείας του ατοπικού εκζέματος. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε την εφαρμογή των μαλακτικών στην καθημερινή ζωή του παιδιού σας.
- Βαμβακερά γάντια φορεμένα τη νύχτα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των αποτελεσμάτων από το ξύσιμο.
- Τακτικό μπάνιο με γαλάκτωμα αλοιφής ή υδατική κρέμα θα βοηθήσει στην ενυδάτωση και καταπράυνση του δέρματος. Μετά το μπάνιο κτυπήστε ελαφρά το δέρμα αντί να τρίψετε με την πετσέτα. Το τρίψιμο θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο κνησμό και να απομακρύνει σε μεγάλο βαθμό τα μαλακτικά.
- Όταν το έκζεμα αποκτά κρούστες ή μολύνεται, μια αγωγή αντιβιοτικών σε συνδυασμό με στεροειδή θα είναι απαραίτητη.
- Υγρά περιτυλίγματα με χρήση επιδέσμων και μαλακτικής κρέμας τη νύκτα μπορεί να είναι πολύ ευεργετικά. Ο ιατρός σας θα σας συμβουλεύσει για την τεχνική αυτή.
- Σαπούνι και απορρυπαντικά πρέπει να αποφεύγονται και τα ρούχα πρέπει να πλένονται με ήπια χωρίς χημικά σκόνη.
- Τα βαμβακερά σεντόνια είναι πιο δροσερά από τις συνθετικές ίνες και είναι πιο απαλά για το δέρμα. Ένα νεαρό παιδί μπορεί μερικές φορές να χρησιμοποιήσει το έκζεμα ως δικαιολογία για να γίνει αυτό που το ίδιο θέλει. Το παιδί μπορεί επίτηδες να ξύνεται για να τραβήξει την προσοχή. Δεν υπάρχει εδώ εύκολη απάντηση, αλλά είναι σημαντικό να αμείβουμε την καλή συμπεριφορά και να αγνοούμε την κακή. Διατηρήστε κοντά τα νύχια των χεριών για την ελαχιστοποίηση της βλάβης του δέρματος που προκαλείτε από το ξύσιμο.
- Εάν το παιδί σας διέρχεται μια δύσκολη φάση με το δέρμα του, αξίζει τον κόπο να συζητήσετε τα προβλήματα που συνδέονται με το έκζεμα με τους δασκάλους και τους υπεύθυνους του σχολείου.
Η φροντίδα ενός παιδιού με έκζεμα μπορεί να είναι δύσκολη. Μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι. Εάν ο ένας ή και οι δύο είστε εξαντλημένοι, μπορεί να πρέπει να παραλείψετε μια θεραπεία. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι εφαρμόζοντας τοπική θεραπεία παρέχετε επίσης στο παιδί σας κάτι που το ίδιο λαχταρά-την προσοχή σας.
Οι περίοδοι θεραπείας μπορεί να γίνουν ένα χρόνος γέλιου και αστείων. Αξίζει να ανταμείβετε τον εαυτό σας και το παιδί σας από καιρού εις καιρόν εάν προσπαθείτε να προσηλωθείτε σε ένα τακτικό θεραπευτικό πρόγραμμα. Να θυμάστε τα αποτελέσματα αξίζουν συχνά την προσπάθεια όταν επιτυγχάνετε καλό έλεγχο του εκζέματος.
Τι ουλές αφήνει η ακμή και πώς θα αποφευχθούν;
Οι ουλές της ακμής είναι βαθουλωμένες περιοχές στο δέρμα σας, εκεί όπου υπήρχαν τα σπυράκια ή τα οζίδια, οι οποίες σχηματίζονται όταν το σώμα σας προσπαθεί να επουλώσει την περιοχή. Οι ουλές της ακμής, συνήθως, προέρχονται από κύστεις ή οζίδια, τις πιο σοβαρές μορφές της ακμής. Μπορείτε, όμως, να αποφύγετε τη δημιουργία ουλών, εάν αρχίσετε θεραπεία αμέσως μόλις εμφανιστεί η ακμή. Εάν η ακμή σας είναι ανθεκτική στη θεραπεία και ανησυχείτε για τη δημιουργία ουλών, πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό που θα είναι ειδικός για τις παθήσεις του δέρματος: έναν Δερματολόγο.
Θα ξεπεράσω ποτέ την ακμή;
Όλα εξαρτώνται από το ίδιο το άτομο. Μερικά άτομα ξεπερνούν οριστικά την ακμή όταν ενηλικιωθούν, αλλά τα καλά νέα είναι, ότι δεν πρέπει να περιμένεις η ακμή να επουλωθεί από μόνη της. Υπάρχουν στη διάθεσή σου πολλά φάρμακα, τα οποία μπορούν να φροντίσουν τα σπυράκια σου πολύ πριν εξαλειφθεί η ακμή με το πέρασμα των χρόνων. Συζήτησε το με το Δερματολόγο σου όλες τις θεραπευτικές προοπτικές που υπάρχουν για σένα.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο και καταρτισμένο στο αντικείμενο δερματολόγο, για να επιλέξετε την καταλληλότερη για το δέρμα σας θεραπεία αλλά και τους παράγοντες που δύναται να επηρεάσουν τη και το αποτέλεσμα: π.χ. προηγούμενες θεραπείες / πλαστικές επεμβάσεις, κ.λπ.