Ο ιατρός έδωσε το παρών στο εικοστό έβδομο πανευρωπαϊκό συνέδριο δερματολογίας/αφροδισιολογίας, που διεξήχθη στο Παρίσι, από 12 ως 16 Σεπτεμβρίου του 2018.
Ήταν ένα πραγματικά εντυπωσιακό συνέδριο, με πολλές καινοτομίες.
Αυτά που ξεχώρισαν περισσότερο, είναι οι ραγδαίες εξελίξεις στα μέτωπα της ψωρίασης και της ατοπικής δερματίτιδας με την έλευση μιας πλειάδας καινούργιων φαρμάκων, τα οποία υπόσχονται μια πιο μακροχρόνια και ριζικότερη ύφεση της νόσου σε σχέση με τα προηγούμενα φάρμακα. Αυτό που είναι εντυπωσιακό, είναι η ανακάλυψη καινούργιων μονοπατιών και μορίων που ως τώρα ήταν άγνωστα σε μας, με τα οποία ευελπιστούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τα παραπάνω νοσήματα. Φαίνεται να μην είναι μακριά η μέρα, που τόσο η ψωρίαση όσο και η ατοπική δερματίτιδα θα θεραπεύονται οριστικά. Μπορεί ακόμη να μην έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό, αλλά το προσεγγίζουμε….
Επίσης, αυτό που φαίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, είναι ότι στο εγγύς μέλλον θα έχουμε την δυνατότητα να προσφέρουμε εξατομικευμένες θεραπείες στους ασθενείς μας, δηλαδή με βάση το γενετικό τους προφίλ, θα χορηγούμε και την ανάλογη θεραπεία. Αυτό που παρατηρούμε σήμερα, είναι ότι κάποιοι ασθενείς ανταποκρίνονται σε μια συγκεκριμένη θεραπεία ενώ κάποιοι άλλοι όχι…έτσι, ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον αυτό να το γνωρίζουμε εκ των προτέρων και να προσφέρουμε εξατομικευμένες θεραπείες στους ασθενείς μας. Φαίνεται ότι τόσο η ατοπική δερματίτιδα, όσο κυρίως η ψωρίαση, έχουν πολλά διαφορετικά μονοπάτια οπότε σε κάθε ασθενή κυριαρχεί ένα συγκεκριμένο, που μπλοκάρεται με την αντίστοιχη χορηγούμενη θεραπεία…..
Σημαντικά είναι επίσης τα νέα για το μελάνωμα, όπου ακόμη και σε πιο προχωρημένα στάδια, όπως είναι το μεταστατικό, υπάρχουν νέα όπλα στην θεραπευτική φαρέτρα μας που αλλάζουν την εικόνα, την πορεία και την πρόγνωση της νόσου ακόμα και σε πιο προχωρημένα στάδια.
Αλλο σημαντικό σημείο που αναδείχθηκε στο συνέδριο, είναι ο ρόλος του μικροβιώματος στη φυσιολογική λειτουργία και υγεία του δέρματος και του οργανισμού γενικότερα και το πως η διαταραχή του επηρεάζει πολλά νοσήματα του δέρματος και όχι μόνον….
Ως μικροβίωμα, χαρακτηρίζεται το σύνολο των μικροοργανισμών που διαβιούν στον οργανισμό μας σε διάφορα όργανα και ιστούς οι οποίοι με την παρουσία τους συμβάλλουν στην υγεία και την ισορροπία του οργανισμού και εμποδίζουν την εισβολή άλλων παθογόνων μικροοργανισμών λειτουργώντας σαν αποτρεπτικός μηχανισμός και μηχανισμός άμυνας απέναντι σε αυτούς. Μικροβίωμα υπάρχει στο δέρμα αλλά και στο έντερο, στα γεννητικά όργανα και αλλού. Πολλές φορές, πάνω στον ζήλο μας και στην μανία μας με την καθαριότητα και την υγιεινή, χρησιμοποιούμε ισχυρά αντισηπτικά, χλωρίνες, απορρυπαντικά και σαπούνια με αποτέλεσμα να προκαλούμε καταστρεπτικές συνέπειες στο μικροβίωμα του δέρματος και κατά συνέπεια ανοίγουμε τον δρόμο για την εισβολή «κακών μικροβίων» όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος που προκαλούν σοβαρές διαταραχές στον επιδερμιδικό φραγμό με αποτέλεσμα ξηροδερμία, δημιουργία φυσαλίδων και εξανθημάτων όπως το έκζεμα. Επίσης, πολλά αντιβιοτικά προκαλούν διαταραχές στο μικροβίωμα του εντέρου και των γεννητικών οργάνων με αποτέλεσμα να προκαλούνται γαστρεντερικές διαταραχές, μυκητιάσεις κ.ά.
Στον τομέα της αφροδισιολογίας, τονίσθηκε η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων της σύφιλης παγκοσμίως, κάτι που ευνοείται και από την μετανάστευση ενώ αυξάνεται η αντοχή του γονόκοκκου, του οργανισμού που προκαλεί την βλεννόροια, στα αντιβιοτικά οπότε θα πρέπει να αναζητηθεί ένας καινούργιος θεραπευτικός παράγοντας για να ελεγχθεί το νόσημα…