Δερματολογία
Comments Off
Ακμή

Εκτός του ότι αποτελεί ένα συνολικό πρόβλημα, η ακμή είναι μία πάθηση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από αλλοιώσεις (αυτό που εσείς ονομάζετε σπυράκια ή μπιμπίκια). Οι αλλοιώσεις έχουν την τάση να παρουσιάζονται στο πρόσωπο, τον αυχένα και το πάνω τμήμα του σώματος-μερικές από τις πιο ορατές περιοχές του δέρματος σας.

H μορφή της ακμής, που συνήθως εμφανίζουν οι έφηβοι, ονομάζεται κοινή ακμή (acne vulgaris). H ακμή μπορεί να είναι μη φλεγμονώδεις (χωρίς ερυθρότητα και πρήξιμο) ή φλεγμονώδης (με ερυθρότητα και πρήξιμο).

Πώς να αναγνωρίζετε αν η ακμή σας είναι ήπια, μέτρια ή βαριά;
Η ήπια ακμή συνήθως εμφανίζεται με ανοικτούς ή κλειστούς φαγέσωρες. Τόσο οι ανοικτοί, όσο και κλειστοί φαγέσωρες, αποτελούν μη φλεγμονώδεις μορφές της ακμής. Η μέτρια ακμή περιλαμβάνει όσα αναφέραμε παραπάνω, μαζί με ερυθρά σπυράκια (που ονομάζονται βλατίδες, ή κόκκινα σπυράκια με λευκό κέντρο (που ονομάζονται φλύκταινες. Oι βλατίδες μπορεί να είναι μη φλεγμονώδεις ή φλεγμονώδεις, ενώ οι φλύκταινες είναι φλεγμονώδεις.

Η βαριά ακμή χαρακτηρίζεται, συνήθως από οζίδια τα οποία είναι φλεγμονώδη. Τα οζίδια είναι μεγάλα, επώδυνα ογκίδια κάτω από το δέρμα, που μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ουλών. Εάν παρουσιάζετε οζίδια, είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε έναν γιατρό.

Η χορήγηση της σωστής θεραπείας, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική ελάττωση των ουλών.

Τι προκαλεί την ακμή;
Παρά τις πεποιθήσεις πολλών από εμάς, δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι τα σπυράκια προκαλούνται από τις τηγανιτές πατάτες, την πίτσα ή τα ποτά.
Αντιθέτως, μάλιστα, τα πραγματικά αίτια της ακμής είναι τα εξής:

  • Ορμόνες (ανδρογόνα, που είναι ουσίες του σώματος
  • Διόγκωση των σμηγματογόνων αδένων (αδένες που παράγουν ελαιώδη συστατικά και είναι προσκολλημένα στους θύλακες των τριχών του δέρματος
  • Αυξημένη παραγωγή ελαιωδών συστατικών (σμήγμα).
  • Βακτηρίδια

Η θεραπεία της ακμής
Η πληθώρα των φαρμάκων και καλλυντικών που υπάρχουν στην αγορά για τη θεραπεία της ακμής, μπορεί να σου δημιουργήσει σύγχυση.
Μπορεί να σπαταλήσεις πολλά χρήματα και χρόνο με πράγματα που δεν φέρνουν πραγματικά αποτελέσματα.  Εάν δεν βλέπεις αποτελέσματα, κάνε μία επίσκεψη στο Δερματολόγο σου για να σε συμβουλεύσει. Ο Δερματολόγος σου μπορεί να σου πει τι τύπο ακμής έχεις και να σου συστήσει την καλύτερη θεραπεία γι’ αυτή.
Θα πρέπει να δεις το Δερματολόγο σου αν:

  • Τα προϊόντα που δίδονται χωρίς συνταγή γιατρού δεν είχαν αποτελέσματα
  • Αρχίζεις να εμφανίζεις ουλές – πέραν των σπυριών, έχεις μεγάλα εξογκώματα κάτω από το δέρμα σου.
  • Τα εξογκώματα της ακμής σε πονάνε.
  • Το δέρμα σου έχει σκούρες κηλίδες εκεί που υπήρχαν παλιά σπυράκια.
  • Έχεις κατάθλιψη λόγω της ακμή σου.
  • Λόγω της ακμής δεν κάνεις πράγματα που κανονικά θα έκανες.

Εάν είχες κάποια ασθένεια θα επισκεπτόσουν τον γιατρό, έτσι δεν είναι;
H ακμή λοιπόν είναι ένας τύπος δερματικής ασθένειας γι’ αυτό θα πρέπει να ζητήσεις τη συμβουλή ενός ειδικού. Κάθε τύπος ακμής έχει μία θεραπεία που πετυχαίνει τους περισσότερους ανθρώπους.

Όταν ο Δερματολόγος σου συστήσει την κατάλληλη για σένα θεραπεία, είναι σημαντικό να την ακολουθήσεις. Στο κάτω-κάτω αυτοί οι άνθρωποι είναι επαγγελματίες και ξέρουν για ποιο πράγμα μιλάνε.

X