Δερματολογία
Comments Off
Ονυχομυκητίαση

Η ονυχομυκητίαση είναι μια μόλυνση των νυχιών οφειλόμενη σε μύκητες.
Η μόλυνση αυτή κάνει τα νύχια παχιά, εύθρυπτα και αλλάζει το χρώμα τους σε κιτρινωπό ή σκούρο.
Η μόλυνση αρχίζει όταν οι μύκητες εισχωρήσουν κάτω από το νύχι όπου και πολλαπλασιάζονται.
Οι μύκητες που βασικά προκαλούν αυτή τη μόλυνση λέγονται δερματόφυτα και δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Φαίνονται, όμως τα αποτελέσματα τους.  

Η ονυχομυκητίαση εμφανίζεται πιο συχνά στα νύχια των ποδιών απ’ ό,τι στα νύχια των χεριών.
Αυτό συμβαίνει διότι τα παπούτσια και οι κάλτσες δημιουργούν ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη των μυκήτων.

Τα δερματόφυτα, ένα είδος μυκήτων, μεταδίδονται από πολλά συνηθισμένα μέρη όπως: γύρω από πισίνες, στα  ντους, στην αμμουδιά ακόμη και στον κήπο.

Είναι επίσης πιθανό να μολυνθούμε από τους μύκητες αν χρησιμοποιήσουμε στα νύχια των χεριών και των ποδιών μας μη αποστειρωμένα εργαλεία, τα οποία έχουν προηγουμένως χρησιμοποιηθεί από κάποιον άλλον που έχει τη μόλυνση.  

Τις περισσότερες φορές η μόλυνση αρχίζει όταν τα δερματόφυτα εισχωρούν κάτω από το νύχι μετά από έναν τραυματισμό αν για παράδειγμα πέσει ένα βαρύ αντικείμενο στο πόδι μας, σκοντάψουμε κάπου ή κόψουμε τα νύχια μας πολύ κοντά.

Η ονυχομυκητίαση δεν σχετίζεται ιδιαίτερα με την προσωπική υγιεινή. Πολύ απλά πράγματα, όπως ένα χτύπημα στο νύχι ή τα στενά παπούτσια, μπορεί να αδυνατίσουν το νύχι και να εκθέσουν την κοίτη του στη μόλυνση. 

Αν δεν αντιμετωπισθεί με αποτελεσματική θεραπεία, η ονυχομυκητίαση μπορεί να γίνει επώδυνη ή να εξαπλωθεί και σε άλλα νύχια. Άτομα που πάσχουν από διαβήτη κυκλοφοριακά προβλήματα ή έχουν εξασθενημένο ανοσολογικό σύστημα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο. Το ίδιο και οι ηλικιωμένοι. 

X