Αισθητική
Comments Off
Χημικά Peeling

Τι είναι το χημικό peeling
Η θεραπεία με χημικό peeling είναι μία από τις πλέον ανώδυνες και αποτελεσματικές τεχνικές βελτίωσης της όψης του δέρματος. Αποτελεί ιδανική μέθοδο για την εξάλειψη των λεπτών γραμμών, των ουλών, των σημαδιών ακμής, των πανάδων και των δυσχρωμιών. Χαρίζει ανανεωμένο, λείο και εμφανώς πιο φωτεινό πρόσωπο από την πρώτη κιόλας συνεδρία χωρίς να στερείται ωστόσο εντυπωσιακών αποτελεσμάτων και στην περιοχή του λαιμού, του ντεκολτέ και των χεριών. Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες θεραπείες όπως laser ανάπλασης, botox, μεσοθεραπεία και εμφυτεύματα. (αν και καλό είναι αυτά να μη γίνονται κατά την ίδια συνεδρία). Κατά τη διάρκεια της θεραπείας απλώνεται στο δέρμα ένα χημικό διάλυμα με σκοπό την πρόκληση ενός απόλυτα ελεγχόμενου χημικού εγκαύματος και κατά συνέπεια την απολέπιση του δέρματος. Ταυτόχρονα διεγείρεται και η παραγωγή νέου κολλαγόνου και ελαστίνης.

Χημικά διαλύματα
Ανάλογα με την σοβαρότητα του προβλήματος που πρόκειται να αντιμετωπισθεί τα peelings κατηγοριοποιούνται σε επιφανειακά, μεσαίου βάθους και βαθιά ενώ ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες αξιοποιούνται και οι αντίστοιχες ουσίες σε διάφορες συγκεντρώσεις όπως τα ΑΗΑ’S (αλφα υδροξυοξέα στα οποία περιλαμβάνονται το γλυκολικό οξύ, το γαλακτικό οξύ και τα οξέα φρούτων), TCA (τριχλωροξικό οξύ) κ.α.

Διαδικασία χημικού peeling
Το peeling πραγματοποιείται στο δερματολογικό ιατρείο σε μια επίσκεψη 45λεπτών. Αρχικά καθαρίζεται προσεκτικά το δέρμα και στη συνέχεια γίνεται εφαρμογή του διαλύματος με ειδικό πινέλο. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας οι πλειοψηφία των ασθενών έχουν αρχικά την αίσθηση τοπικού κνησμού και καύσου η οποία διαρκεί ωστόσο λίγα λεπτά. Στο peeling με τα οξέα φρούτων (AHA’s) γίνεται εξουδετέρωση μετά από 2 με 3 λεπτά με ειδικό εξουδετερωτικό αλκαλικό διάλυμα σε μορφή σπρέυ,που προκαλεί μετατροπή του οξέος σε άλας. Στο peeling με τρίχλωροξεικό οξύ, δεν κάνουμε εξουδετέρωση διότι δεν χρειάζεται. Αυτό που περιμένουμε να δούμε, είναι να ασπρίσει το δέρμα πράγμα που υποδηλώνει ότι το οξύ διείσδησε στο δέρμα.Η λευκωπή χρώση οφείλεται στη πήξη των πρωτεϊνών του συνδετικού ιστού. Αφού ολοκληρωθεί το peeling, εφαρμόζεται στο δέρμα, μία αναπλαστική κρέμα. Στο σημείο όπου έγινε η εφαρμογή του ειδικού διαλύματος και ανάλογα με τον τύπο του διαλύματος που χρησιμοποιήθηκε παρατηρείται αρχικά ήπια ερυθρότητα και μετά από 2-3 μέρες ξεκινάει η αποφολίδωση των κατεστραμμένων στοιβάδων του δέρματος. Αν ωστόσο το peeling είναι βαθύ είναι πιθανόν να παρατηρηθεί μία πιο έντονη ερυθρότητα, όπως επίσης και να εμφανισθούν καφέ κρούστες οι οποίες αποπίπτουν μέσα σε διάστημα 7-10 ημερών. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, -στα ελαφριά peelings- μπορεί να είναι άμεση.

Φροντίδα μετά τη θεραπεία
Για τα επιφανειακά peeling δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα μετά τη θεραπεία εκτός από την απαραίτητη αντιηλιακή προστασία και την εφαρμογή ειδικών προϊόντων.
Όσον αφορά τα βαθιά peeling αρχικά θα πρέπει για τις 2 πρώτες μέρες να μην βρέχεται η περιοχή η οποία δέχτηκε την θεραπεία. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνεται εφαρμογή στην επιδερμίδα ειδικών αναπλαστικών κρεμών. Σε κάθε περίπτωση η αντιηλιακή προστασία με υψηλού δείκτη αντιηλιακά προϊόντα είναι απολύτως απαραίτητη. Επίσης, καλό είναι ο ασθενής να αποφεύγει να τραβάει τα «πετσάκια» από το δέρμα του κατά τη διαδικασία της απολέπισης γιατί υπάρχει κίνδυνος να μείνουν σημάδια.

Αντενδείξεις για τη θεραπεία
Αντενδείξεις για τη θεραπεία με χημικό peeling αποτελούν οι τοπικές ή γενικευμένες φλεγμονές, η λήψη φαρμάκων που προκαλούν φωτοευαισθησία , η εγκυμοσύνη και η γαλουχία, η ανοσοκαταστολή, η αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά του peeling, η ατοπική δερματίτιδα, η ψωρίαση και τα αυτοάνοσα νοσήματα του δέρματος, ο καρκίνος του δέρματος και το ιστορικό υποτροπιάζοντος απλού έρπητα. Το τελευταίο, δεν είναι απόλυτη αντένδειξη, αλλά καλό είναι ο/η ασθενής, να λαμβάνει προληπτικά πριν το peeling, αντιερπητικά χάπια καθώς και την ημέρα του peeling, μιας και το peeling, μπορεί να δράσει σαν εκλυτικός παράγοντας και να προκαλέσει επεισόδιο ή έξαρση έρπητα.

Ειδικά peelings
Υπάρχουν και κάποια peelings που είναι εξειδικευμένα για ιδιαίτερες ενδείξεις. Για παράδειγμα υπάρχουν ειδικά peelings για μέλασμα με αποχρωματιστικές ουσίες όπως το αζελαϊκό οξύ, η τρετινοϊνη, η αρβουτίνη και η φαινόλη. Ένα κλασσικό παράδειγμα τέτοιου peeling είναι το one touch που εφαρμόζουμε ευρέως στο ιατρείο μας. Πρόκειται για ένα διπλό, απόλυτα ελεγχόμενο peeling, που εφαρμόζεται πρώτα σε όλο το πρόσωπο και στη συνέχεια περνάμε με μια στρώση τις μελαχρωματικές περιοχές. Το πρωτόκολλο, είναι 4 συνεδρίες, μία ανα 15θήμερο. Τα αποτελέσματα, είναι από πολύ καλά ως εντυπωσιακά. Χρειάζεται πρώτα, μια προετοιμασία με αποχρωματιστική κρέμα, κάθε βράδυ για ένα μήνα. Επίσης, καλό είναι να εκτιμήσουμε το βάθος της βλάβης, με ένα ειδικό test με την λάμπα του Wood (λάμπα που βγάζει έναν ειδικό φθορισμό) σε σκοτεινό πεδίο, όπου αν η βλάβη είναι επιφανειακή φαίνεται πιο έντονα με τη λάμπα του Wood σε σχέση με τον κοινό φωτισμό, ενώ αν είναι βαθιά, το αντίθετο.
Επίσης, υπάρχουν ειδικά peeling για την ακμή και τις ουλές ακμής που περιέχουν παράγοντες όπως το σαλικυλικό οξύ και το γαλακτικό οξύ που εφαρμόζοναι στο πρόσωπο αλλά και στην πλάτη. Γίνονται μία φορά τον μήνα και μπορεί να χρειαστούν από 2-3 ως και 5-6 ή και περισσότερες συνεδρίες αναλόγως της βαρύτητας του προβλήματος.

X