Η ψωρίαση δεν αποκλείει εξ ορισμού το ξύρισμα ή την αποτρίχωση. Έχει σημασία όμως να επιλέγετε την πιο κατάλληλη μέθοδο, ανάλογα με το δέρμα σας και την συγκεκριμένη περιοχή.

Το θέμα της ανάπτυξης των τριχών στις περιοχές που καλύπτονται από βλάβες δεν έχει διερευνηθεί σε βάθος. Οι περιοχές του δέρματος που καλύπτονται από πλάκες, παρουσιάζουν μικρότερη τριχοφυΐα συγκριτικά με γειτονικές περιοχές που καλύπτονται από υγιές δέρμα. Αυτό πιθανώς να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ψωριασικές πλάκες παρεμποδίζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη της τρίχας.

Γενικά, το ξύρισμα με ξυράφι ή με ηλεκτρική ξυριστική μηχανή ενδείκνυται για τα χέρια και τα πόδια, ώστε να αποφεύγεται το τράβηγμα των τριχών. Η μόνιμη αποτρίχωση είναι ιδανική για τις πτυχές του δέρματος, οι οποίες συνιστούν ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές. Οι άνδρες μπορούν να ξυρίζουν το πρόσωπο τους, ωστόσο πρέπει να προσέχουν να μην πειράζουν τα λέπια και να αποφεύγουν τα κοψίματα.

Στις παρακάτω ενότητες θα βρείτε πρακτικές πληροφορίες σχετικά με την αποτρίχωση και το ξύρισμα.

Πώς μπορείτε να αποτριχώσετε / ξυρίσετε τα πόδια σε περιοχές που καλύπτονται από λέπια;

  • Καλό είναι να αποφεύγετε την αποτρίχωση με κερί στην περιοχή των βλαβών, γιατί το τράβηγμα της τρίχας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα και να οδηγήσει στο φαινόμενο Koebner [εμφάνιση ψωρίασης σε περιοχή τραυματισμού]. Για τον ίδιο λόγο δε συνιστώνται τσιμπιδάκια και αποτριχωτικές συσκευές οι οποίες τραβούν τις τρίχες.
  • Κατά τις περιόδους ύφεσης το αποτριχωτικό κερί μπορεί να χρησιμοποιηθεί, καθώς δεν υπάρχει υποψία ότι μπορεί να  προκαλέσει έξαρση. Το ίδιο ισχύει και για τις αποτριχωτικές κρέμες.
  • Μπορείτε να ξυρίσετε τα πόδια με ήπιες κινήσεις είτε με ξυράφι είτε με ηλεκτρική ξυριστική μηχανή
  • Μετά την αποτρίχωση, εφαρμόζετε κάποιο μαλακτικό και/ή ενυδατικό προϊόν. Σε περίπτωση ερεθισμού του δέρματος, μπορείτε να χρησιμοποιείτε κορτικοστεροειδή.
  • Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ο κίνδυνος βακτηριακής λοίμωξης είναι περιορισμένος στα άτομα που υποφέρουν από ψωρίαση, καθώς τα βακτήρια δεν μπορούν να προσκολληθούν στο απολεπιζόμενο δέρμα.

Δερματολογικές πτυχές
Βλάβες είναι πιθανό να εμφανιστούν στις δερματικές πτυχές του δέρματος, όπως οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα. Το δέρμα στις περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε ερεθισμούς και μολύνσεις. Γι’ αυτό η αποτρίχωση μπορεί να μετατραπεί σε περίπλοκη υπόθεση. Αν επιθυμείτε να αποτριχώσετε τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα, μπορείτε να καταφύγετε, κατά προτίμηση, στην αποτρίχωση με laser. Θα πρέπει να αποφεύγετε η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία πριν την διαδικασία της αποτρίχωσης με laser. Ο αριθμός των επισκέψεων που απαιτούνται, εξαρτάται από το πάχος της τρίχας και την έκταση της περιοχής.

Ξύρισμα προσώπου
Οι βλάβες στο πρόσωπο είναι πιο συχνές στα παιδιά παρά στους ενήλικους. Μπορεί, ωστόσο, να εμφανιστούν σε ενήλικες άνδρες και γυναίκες. Σε ό,τι αφορά στους άνδρες οι ψωριασικές βλάβες εμφανίζονται λιγότερο συχνά σε περιοχές του δέρματος οι οποίες εκτίθενται στο ηλιακό φως, επομένως είναι προτιμότερο να αποφεύγετε τα γένια. Επίσης, θα πρέπει να προσέχετε να μην πειράζετε τα λέπια, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιείτε μαλακτική κρέμα πριν από το ξύρισμα, για να αποφεύγετε τα προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε είτε ξυράφι είτε ηλεκτρική ξυριστική μηχανή. Το ξύρισμα πρέπει να γίνεται με τις λιγότερες δυνατές κινήσεις της πάσχουσας περιοχής.